Dansalliansen

WORKING METHOD

Workshop under GBG mimfestival 2022

14 september 2022

Jakop Ahlbom kommer i sin masterclass använda de metoder han tillämpar i arbetet med skådespelare/dansare/mimare under skapelseprocessen.

Du kommer att lära dig system/metoder för att skapa oväntat nytt material på mycket kort tid. Övningarna fokuserar på att utveckla fysisk medvetenhet, känslighet och bryter ner mönster och vanor som gör det möjligt att upptäcka nya sätt att röra sig. Du kommer att arbeta utifrån improvisation för att skapa och strukturera nytt material och få ta del av hur Jakop arbetar med rum, scenografi samt möbler och objekt. Du kommer att lära dig hur du översätter olika känslor och dramatiska intentioner till strukturerade scener och fysisk rörelse.

Genom övningar i grupp kommer Jakop att visa hur små förändringar kan ha en enorm inverkan på innebörden och upplevelsen av en situation.

Förberedelse: För att få en inblick i Jakop’s arbetsmetod vänligen se videodokumentationen av delar av hans 5-dagar masterclass som hölls på Venedigbiennalen: https://www.youtube.com/watch?v=qz6oNxFsUfU&feature=youtu.be

Jakop Ahlbom föddes i Sverige 1971. Under tidigt 90-tal flyttade han till Nederländerna och studerade mim vid Amsterdams konstnärliga högskola där han, vid sin examen 1998, mottog priset som mest lovande student. Redan då hade man lagt märke hans fallenhet för koreografi, poetiska ådra och förmågan att locka fram det allra bästa ur sin ensemble. Juryn beskrev honom då som en entusiastisk, enastående och explosiv talang. Han har arbetat med ett flertal olika kreatörer som skådespelare, koreograf och regissör för att, sedan år 2000, skapa sin alldeles egna idiosynkratiska repertoar.

Masterclassen är ett samarbete mellan GBG Mimefest, Dansalliansen och TeaterAlliansen.
Dansalliansen

Information

Ledare Jakop Ahlbom
Startdatum 2022-09-14
Slutdatum 2022-09-14
Tider 11.00-15.30 (onsdag)
Antal dagar 1 dagar
Sista ansökningsdag 2022-09-14
Plats Meddelas senare
Adress Meddelas senare