Dansalliansen

Teori som praktik i konstnärliga processer

Konstnärligt samtal

8 april 2021

Ett samtal mellan Björn Säfsten och Kristina Hagström-Ståhl. Dansalliansen i samarbete med Regionteater Väst, Kulturakademin och Danscentrum Väst

Vad innebär praktik och teori, hur hänger de ihop, och hur kan de påverka varandra? Hur samverkar teoretiska idéer och begrepp med våra konstnärliga val? Om tänkandet är en aktivitet om något och praktiserandet är något vi befinner oss inuti, går skiljelinjen då mellan närvaro och reflektion? Kanske är skillnaderna inte så glasklara som de kan tyckas vara? Koreografen Björn Säfsten och regissören och forskaren Kristina Hagström-Ståhl diskuterar, med utgångspunkt i sina egna erfarenheter, hur teori och teoretiska begrepp kan ta form i konstnärliga processer. Under en timme benar de i dessa frågor, och säkert många fler!

Syftet med samtalet är att inspirera andra dansare och koreografer i att formulera och utveckla sina konstnärliga praktiker samt skapa ett intresse och kunskap i bredden av vad arbetet som dansare innebär. Målet är att utövare kan definiera vad deras praktiker är och hur och om detta kan kopplas till olika teorier. Samtalet ska också ge en inblick/insyn i hur det är att arbeta med en koreograf som Björn Säfsten, utifrån hans intresse för bl.a. filosofiska teorier.

Samtalet sker live via Zoom.

Bild från föreställningen "Matsalen", Regionteater Väst. Foto: Håkan Larsson

 

Björn Säfsten är koreograf baserad i Stockholm. I sin praktik är han intresserad av att undersöka repetition som bas för transformativa skeenden där gest, röst och allt mer även text och sång som medier undersöks. Utifrån sitt intresse skapar han praktiker som under längre undersökningar genererar material och scores, ofta med misslyckande, humor och med rörelsens specifika detaljer i fokus. Han har skapat över 15 originalverk samt utvecklat en rad plattformar och festivaler, däribland Within Practice. Ett välutvecklat arbete kring praktiker för workshops för amatörer är ständigt närvarande, både i Sverige och internationellt. Läs mer på www.bjorn-safsten.com 

Kristina Hagström-Ståhl är chef för Riksteaterns enhet för Strategi, analys och kunskap (SAK) och även verksam som regissör, forskare och översättare. Hennes projekt brukar röra sig i gränslandet mellan kritisk teori och konstnärlig praktik och hon har lång erfarenhet av frågor som rör konstnärlig forskning, bland annat som professor vid Stockholms konstnärliga högskola och Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet.Bland Kristinas regiarbeten kan nämnas Sofokles/Anne Carsons Antigone (Göteborgs Stadsteater, 2019), "forskningsföreställningen" Mönster och möjligheter: Genus och gestaltning i 1700-talsopera (tillsammans med Tove Dahlberg, 2018), Kristian Hallbergs Här skulle vi leva, tillsammans (Folkteatern, 2017), och Margareta Hallins tonsättning av Strindbergs Den starkare (Strindbergs intima teater/KammarOperaKompaniet, kommande 2021).

Dansalliansen

Information

Ledare Björn Säfsten och Kristina Hagström-Ståhl
Startdatum 2021-04-08
Slutdatum 2021-04-08
Tider 18.00-19.00 via Zoom
Antal dagar 1 dagar
Sista ansökningsdag 2021-04-07
Plats Online via Zoom
Adress Online via Zoom