Dansalliansen

MASTER CLASS

DA ung

5 - 7 december 2022

En Master Class för unga dansare att möta den dansande koreografen Helena Franzén som tillbringar många timmar i studion för att utforska nytt rörelsematerial.

Helena firade 30 år som verksam dansare och koreograf med sin utställning Mitt dansande liv på Dansmuseet i Stockholm som ägde rum vintern/ våren 2020.

Nu ger hon Master Class i Stockholm 5-7 dec där nyutexaminerade dansare får möjlighet att djupdyka i hennes rörelseuniversum. Spår av äldre verk från 90- talet och framåt kommer att dyka upp.

Det blir en "Franzén deluxe" med extra av allt av hennes danshistoria då och nu!
De tre dagarna avslutas med en öppen visning. 

Helena Franzén är en koreograf hängiven rörelsens gränslösa variationsrikedom, en koreograf vars verk präglas av det precisa i rörelsekvalitet och uttryck. Hennes verk beskrivs ofta med ord som ”fysisk intelligens”, ”rörelse-poesi med nerv och närvaro”,…skapar den artikulerade kroppens poesi” beskrivningar som tydliggör hennes plats i det svenska danslandskapet.

Helena har skapat verk för bland annat: Göteborgs Operans danskompani, Skånes Dansteater, Norrdans, Nytt Dansk Dansteater/ Köpenhamn, Regionteater Väst, Kungliga Operan/ 59 North, Stockholm, Mobita Dansco, Tammerfors, Kungliga Operan i Köpenhamn och The Edge/ London.  Parallellt med scenföreställningar arbetar Helena med dansfilm och hennes filmer har bl.a presenterats på flera internationella dansfilmfestivaler som , Tessaloniki Dance festival, Grekland, Moving Body, Bulgarien, In Shadow festival, Portugal Scotland festival dance on screen, Exeter Dance International Dance Festival, England.

Efter utbildningen på Balettakademien i Stockholm och koreografutbildningen på Stockholms konstnärliga högskola, har Helena Franzén varit verksam som koreograf och dansare i 30 år och koreograferat över 90 sceniska verk. Helena Franzén har turnerat i Skandinavien, Europa och USA. Hon är en eftertraktad lärare och undervisar teknikklasser och repertoar för kompanier i Europa och Skandinavien.
Helena är just nu aktuell med ett nytt verk, Once a Whisper för Skånes Dansteater som turnerar under hösten 2022 och 2023.

Dansalliansen

Information

Ledare Helena Franzén
Startdatum 2022-12-05
Slutdatum 2022-12-07
Tider 13.00-16.30 (mån)
12.30-16.00 (tis-ons)
Antal dagar 3 dagar
Sista ansökningsdag 2022-11-23
Plats SITE studio, Hus H
Adress Mårbackagatan 11