Dansalliansen

KARAKTÄRSMASK – design, tillverkning och spelteknik

För dansare och skådespelare

23 november - 2 december 2022

Kursen riktar sig till dansare, skådespelare och scenografer och ger grundkunskaper i att överföra idéer för en rollkaraktär till en egendesignad, skulpterad mask, samt i enkel spelteknik.

Under kursen kommer du själv att designa och tillverka en mask i välgjord papier-maché som håller för professionellt bruk. De specifika krav som ställs på designen och skulpturen för att masken ska fungera väl för uttrycksfullt och rörelsebaserat karaktärsarbete på scen, är centralt i kursen.

Sista kursdagen arbetar vi tillsammans på golvet med att "tända maskerna" genom introduktion i enkel spelteknik. Inga förkunskaper krävs.

Upplägg:
Dag 1 - idéarbete och design genom kreativ process.
Dag 2 - skulptering
Dag 3 - cachering (papier-maché)
Dag 4 - finish och måleri
Dag 5 - ”tända” maskerna, enkel spelteknik                 Foto: Per Bolkert

Kursen görs i samarbete med Teateralliansen d.v.s. både dansare, scenografer och skådespelare kommer antas till kursen. Deltagarurval görs av TeaterAlliansen och DansAlliansen i samråd med kursledare.

Amanda Cederquist har 30 års erfarenhet av konstnärligt professionellt arbete med masker och dockor för teater, både som designer, skulptör, hantverkare och spelare. Utbildad i Sverige, Italien och Frankrike hos ett flertal mästare samt Ecole Jaques Lecoq, Paris. Lång erfarenhet av pedagogiskt arbete. Undervisar i lös mask på SKH, Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2016.
Huvudområden: design och skulptering av masker och dockor, design av kostym och scenografi, samt produktion av egna konstperformance bland annat tillsammans med professionella dansare.        
Dansalliansen

Information

Ledare Amanda Cederquist
Startdatum 2022-11-23
Slutdatum 2022-12-02
Tider 9.00-16.00 (ons-fre) v.47
9.00-16.00 (tor-fre) v.48
Antal dagar 5 dagar
Sista ansökningsdag 2022-11-06
Plats Plats meddelas senare
Adress Adress meddelas senare