Dansalliansen

FLAMENCO FUSION

23 - 26 september 2024

Möt koreografen och dansaren José Manuel Álvarez vars arbete utgår ifrån flamenco ur ett samtida perspektiv och där han utforskar kroppens olika uttrycksmöjligheter!

Workshopen riktar sig till dig som dansare inom andra genrer och stilar med syftet att berika ditt rörelsevokabulär samt musikaliska medvetenhet med flamencon som verktyg. Under dessa fyra dagar kommer José tillsammans med assisterande flamencodansaren Ann Sehlstedt att ge dig den unika möjligheten att närma dig flamencon på det sätt som är ett starkt signum för denna konstform: dansens specifika rörelser och linjer, rytmik och musikalitet samt koordination och närvaro. Klasserna kommer att vara utan skor för att tydligare kunna utforska kroppens fulla uttryckspotential och rytmik.
 
José Manuel Álvarez (född i Sevilla 1985, numera bosatt i Barcelona),  är flamencodansare och koreograf och har varit yrkesverksam dansare i mer än 15 år och har dansat i kompanier såsom Marco Flores, Olga Pericet, Ruben Olmo och Javier Latorre och varit koreograf till ett flertal olika kompanier och uppsättningar. Han är koreografisk rådgivare åt den gigantiska artisten och sångerskan Rosalía och sedan 2014 har han koreograferat sina egna produktioner. 2018 startade han sitt eget kompani med uppsättningar som bl a ”Bailes Colaterales” (2019), ”Cruces” (2020) och ”El Rumbudróm (2021) och nu senast Muerdelimones (2023). Han är en av dagens viktigaste flamencoartister och driver, förutom sitt eget kompani, även sin egen skola La Capitana Espacio Flamenco i Barcelona.

Ann Sehlstedt ”La Pantera” kom redan i unga år i kontakt med flamencon som kom att bli hennes följeslagare genom livet.
Efter Danshögskolans (nuv SKH) 3-åriga pedagogutbildning med spansk dans som huvudämne flyttade hon till Sevilla där hon vidareutbildade sig vid Fundación Christina Heeren´s yrkesdansarelinje.
Sedan dess har hon varit yrkesverksam flamencodansare, - koreograf och -pedagog och har nu varit yrkesverksam i över 20 år.
Genom åren har hon hunnit med en hel del, både med egna produktioner som dansare i andras, fått en personlig inbjudan att dansa med kompaniet Nuevo Ballet Español under ledning av Angel Rojas och Carlos Rodriguez, tävlat med Compañía Kaari Martin i Certamen de Madrid där de som första utländska grupp tilldelades en hedrande tredjeplacering, varit projektanställd på operan i Oslo under deras uppsättning av operaklassikern Carmen där hon utöver att vara dansare även verkade som koreografassistent, danskapten och rörelsecoach åt solisterna.
Sedan 2010 driver hon studion Centro de Flamenco La Pantera i Göteborg där hon ger klasser på terminsbasis och ger även workshops runtom i de nordiska länderna. 

För närvarande har hon precis påbörjat det nya projektet Connected tillsammans med den moderna dansaren Angel Gutierrez där de utforskar mötet mellan flamenco och modern dans. Hon är en del av den världsrenommerade gitarristen Robert "Robi" Svärds ensemble där de ofta samarbetar med några av de tyngsta namnen i flamencovärlden (där även José Manuel har varit med) och är med i sångaren Stefan Anderssons föreställning Vykort från Albayzín.
Sedan januari 2022 samarbetar Ann och José Manuel regelbundet och förutom en mängd flamencokurser i Sverige med grannländer, har och de också spetsat in arbetet med att ge flamencoklasser för dansare inom andra discipliner och har hittills hunnit gästa Göteborgsoperans danskompani (dit de återvänder i höst), Sthlm 59 North (i samarbete med FlamencoFredag), Danscentrum Väst, Dansalliansen med workshops i Göteborg och nu även i Stockholm. 
Dansalliansen

Information

Ledare José Manuel Álvarez and Ann Sehlstedt
Startdatum 2024-09-23
Slutdatum 2024-09-26
Tider 13.00-16.00 (måndag-torsdag)
Antal dagar 4 dagar
Sista ansökningsdag 2024-09-10
Plats Dansalliansen studio
Adress Ryssviksvägen 2, 5tr