Dansalliansen

FINDING TOOLS

4 - 5 november 2024

Sedan 2006 arbetar Teresia Björk med en koreografisk metod hon skapat, kallad Finding Tools.

Finding Tools -  är en metod där dansaren står i fokus genom att tilldelas verktyg och uppgifter för att successivt kunna skapa i rörelser och andra dynamiska uttryck. Inledningsvis en uppvärmning av kropp och röst/ljud där de närvarande möter upp varandra och skapar duos, trios osv. Genom att uppmuntra den enskilde dansaren att hämta rörelser utifrån egna kunskaper och behov skapas former och uttryck för att själv hitta egna verktyg och vägar för att utvecklas vidare. I metoden ingår också att utforska sina egna uttryck och sitt artisteri generellt och  bygger på dynamik, lust och kreativitet.

Tillsammans och med tillfälle för reflektioner och högt i tak ges utrymme och möjligheter för deltagarna att uttrycka sig fritt i rummet ihop med tydlig coaching fysiskt i form och uttryck. I anslutning till Finding Tools får dansarna även ta del av Teresias repertoar och konstnärliga uttryck för scenen.

Teresia Björk arbetar som dansare, koreograf och har varit verksam nationellt och internationellt de senaste 35 åren. Hon har också haft täta samarbeten med teater och film –som dansare, skådespelare och koreograf – vilket avspeglar sig i hennes koreografi. Teresia Björk är från Stockholm och utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan, Balettakademien och SKH.
 
Under karriären har Teresia varvat dans- och koreografiuppdrag med undervisning, skådespeleri och modelljobb. Samtidigt har hon varit selektiv och bara gjort sådant hon velat göra. Som ensamstående trebarnsmor och konstnär kände hon igen sig i Siri Derkerts levnadsöde vars konstnärskap och liv hon gestaltat i en trilogi av dansföreställningar. Den första, mer generella Without Name kom 2014. Därefter gjorde hon en föreställning om Siri Derkerts tid i Paris, Vi-We-Nous 2016. Den sammanfattande, tredje delen Etsningar hade premiär 2017. Teresia Björk ägnade hela sju år åt att forska, koreografera och dansa på temat Siri Derkert. Projektet resulterade i tre koreografier, ett stort antal föreställningar, en film och en bok. Det avslutades 2019.Samtliga föreställningar visades i Stockholm på scener som Stockholms Stadsteater, Dansmuseet och Fylkingen samt runt om i Sverige och internationellt. 

Under pandemin februari 2020 hade verket Inre Rum på temat godhet premiär på Dansens Hus i Stockholm och under 2021 öppnades en utställning om Teresias arbete på initiativ av Per Jonsson Dance Center i Ljusdal. Våren 2023 började ett stort arbete med att omforma utställningen för Scenkonstmuséet i Stockholm samt repetitioner med de nya verken AMORF och unknown. Hösten 2023 visades utställningen Teresia Björk Dance Art & Choreography på Scenkonstmuséet som en popuputställning. Under samma period hade verken AMORF och unknown p.
Dansalliansen

Information

Ledare Teresia Björk
Startdatum 2024-11-04
Slutdatum 2024-11-05
Tider 13,00-16,00 (måndag-tisdag)
Antal dagar 2 dagar
Sista ansökningsdag 2024-10-22
Plats Dansalliansen studio
Adress Ryssviksvägen 2, 5 tr