Dansalliansen

DIN FRILANSEKONOMI

För dansare, skådespelare och musiker

6 december 2023

Är du frilansande utövare som tar uppdrag på lön eller på egen firma? Har du koll på alla skatteavdrag, pensionsavgifter och moms?

I den här endagskursen reder vi ut alla begreppen så att du får en helhetsbild av skatter, ekonomi, pension och i vilken form du kan och vill organisera ditt frilansande yrkesliv. Och när och hur du ska planera ditt pensionssparande. Vi går igenom hur skattesystemet fungerar och vilka fällor som finns med rot- och ränteavdrag vid oregelbundna inkomster. Du får också veta hur ”frilanspensionen” fungerar och vad du ska tänka på när du varvar tjänst och F-skatt.
Målet med dagen är att du ska få nya kunskaper om skatt och pension – och förhoppningsvis en större nyfikenhet på hur du själv kan påverka och planera din ekonomi.

Innehåll

• Pomperipossaeffekten och därefter – lite skattehistoria

• Avdrag – bra, mindre bra och ibland riktigt dåligt

• Jobbskatteavdrag/jobbskattebidrag

• Rot-, rut- och Grönteknikfällan

• Hur fungerar frilanspensionen?

• Arbeta på firma/bolag/tjänst – eller både och

• Momsen inom kulturområdet

• Arbeta utomlands

Språk: Svenska

Kursen är ett samarbete mellan Dansalliansen, TeaterAlliansen och Kulturakademin med stöd av Västra Götalandsregionen och Region Halland
 
Viktigt att veta!
Kursen är på plats i Göteborg och är 2x2 timmar plus en längre paus. Det kommer att finnas tid för frågor, både allmänna och specifika. Skriv dina frågor i din motivering i ansökan eller maila dem i förväg till sassa@kulturakademin.com.

Mats Möller har en bakgrund som musiker, producent och administratör och har arbetat både på institutioner och i det fria kulturlivet. Han driver redovisningsbyrån Kulturekonomin AB som är nischad på kulturarbetare och känner till de flesta fallgroparna vad gäller ekonomi, skatt och pension.
Dansalliansen

Information

Ledare Mats Möller
Startdatum 2023-12-06
Slutdatum 2023-12-06
Tider 10.00-15.00 (onsdag)
Antal dagar 1 dagar
Sista ansökningsdag 2023-11-30
Plats Konferenslokalen
Adress Södra Allégatan 1B