Dansalliansen

DANSFILMSLABBET

14 september - 26 oktober 2020

Dansfilmlabbet är ett projekt som initierats av Kulturakademin i samarbete med Scenen Atalante i Göteborg, Danscentrum Väst, Dansalliansen, Danskompaniet Spinn och Nätverkstans medieverkstad.

Syftet är att låta koreografer, kompositörer och filmfotografer mötas i nya konstellationer och tillsammans arbeta fram idéer, skisser där de, konstnärligt och kreativt tar ansvar över den gemensamma processen och verken. Studiotid, workshops, föreläsningar samt handledning kommer erbjudas alla deltagare. I slutändan ska labbat leda till ett verk för scen och en dansfilm på ca 5 minuter. Samtliga projekt har en öppen visning för publik som varvas med samtal kring dansfilmen och den gemensamma processen på scen Atalante.

Målet med labbet är att låta deltagarna hitta nya samarbetsformer med nya kollegor, utveckla sin konstnärliga höjd och få verktyg till hur de kan arbeta med rörelser, musik/ljud och bild i ett både fysiskt och digitalt landskap. Insikter kring hur det digitala verket kan möjliggöra möten med helt ny publik, och att på ett lustfyllt sätt få utforska tillsammans i en trygg och kreativ miljö.

Kursen kommer att vara uppdelad i praktiska moment men också föreläsningar, handledning och Master Class med inbjudna koreografer, filmare och kompositörer som delar med sig av sin kunskap. Handledningstider för alla grupper kommer att ges med Niklas Ryden. De antagna kommer att bli indelade i grupper om tre vid uppstartsmötet.

Vem kan ansöka?

Koreograf/dansare (5 platser)Som dansare/koreograf ska du ha dokumenterad erfarenhet av koreografisk produktion, eller ha dansat under längre tid och vill genom labbet börja utveckla dina tankar kring koreografi. Under labbet kommer du att arbeta fram ett 5 minuter långt solo tillsammans med kompositör och fotograf  som du ska genomföra själv, både på scen och framför kamera.

Kompositör/musiker (5 platser)Som kompositör behöver du ha erfarenhet av att ha skrivit en hel del musik, men också samarbetat i några större projekt, under labbet kommer du ta fram musik och ljudlandskap som kommer gestaltas av dansare samt filmas av fotograf. Din musik kommer bli en självklar del i verket och få möta publik både live och på film.

Fotograf/filmare (5 platser)Som fotograf behöver du ha kunskaper i både foto, ljussättning samt videoredigering i exempelvis DaVinci Resolve och tidigare varit A-foto på minst en kortfilm, dokumentär, reklam, musikvideo eller spelfilm. Under labbet blir du en viktig tredjedel av innehållet tillsammans med  dansare/koreograf och musiker/kompositör.

Datum:

14 september (uppstartsmöte) + föreläsning (plats: Atalante)Uppstartsmöte, fem arbetsgrupper om 3 i vardera presenteras, studiotider på Ärlegården och Dansstudio Spinn delas ut och samarbetsavtal atesteras av deltagarna.

21 september (presentation av idéerna) + föreläsning

5 oktober (redovisning av work in progress på scenen Atalante - heldag) + föreläsning

26 oktober - Presentation av projekten, både live och filmvising

OBS: Mellan datumen arbetar grupperna självständigt med att ta fram material (fysiskt/digitalt)       Kursbeskrivningen uppdateras löpande då föreläsningar blir klara allt eftersom.

Dansalliansen

Information

Ledare Niklas Ryden, Lena Runge mfl.
Startdatum 2020-09-14
Slutdatum 2020-10-26
Tider Utöver satta tider i beskrivningen ska du kunna lägga tid på eget arbete däremellan tillsammans med din tilldelade grupp.
Antal dagar 4 dagar
Sista ansökningsdag 2020-08-31
Plats Atalante
Adress Övre Husargatan 1