Dansalliansen

Emelie Wahlman

Emelie Wahlman
Foto: Matilda Sveningsson
Emelie Wahlman har sedan examen från Dans- och cirkushögskolan 2011 arbetat med dans, rörelse och koreografi i många olika konstellationer och sammanhang. 
2017 gick hon STDHs kompletterande utbildning i skådespeleri och har sedan dess rört sig mellan dans och teater. 

Emelie har haft längre och återkommande samarbeten med Tove Skeidsvoll, Minna Krook, Osynliga teatern och Robin Jonsson. Andra samarbeten och engagemang som kan nämnas är Maria Nilsson-Waller, Riksteatern, Operabyrån,  Stadsteatern, Disa Krosness, Yoko Seyama, Claire Parsons, Heather Telford/Göteborgsoperan, Lotta Melin, Carima Neusser och Julia Kraus-Dybeck.
 
Emelie har lång erfarenhet av att spela för den unga publiken och har turnerat mycket i Sverige och internationellt. Emelie har länge intresserat sig för olika scenrum och performativa kontexter, till exempel genom utforskande av interaktivitet och dans i VR. Detta tillsammans med koreografer som Robin Jonsson, Noah Hellwig, Osynliga teatern och med scenkonstkompaniet Bombina Bombast. 
 
Emelie har också drivit egna koreografiska projekt - alltid med samarbetet som utgångspunkt. Många av dessa samarbeten har initierats utifrån dansklustret HYBRID på Tegelscenen som Emelie var en av initiativtagarna till. 
 Emelie intresserar sig för den kvinnliga humoristiska kroppen, den fysiska intelligensens möjligheter och att tramsa på allra största allvar.
 
Under sommaren 2023 spelade Emelie i Estrad Norrs storsatsning Lapp-Nils - en musikalisk fantasi i regi av Martin Lindberg och koreografi av Tove Skeidsvoll. Till hösten dansar hon i föreställningen Newcomers på Dansens hus i koreografi av Robin Jonsson. 

Galleri