Dansalliansen

Linnéa Sundling

Linnéa Sundling
Foto: Carl Thorborg
Linnéa Sundling har gått Midgårdsskolans dansestetiska linje i Umeå, utbildat sig vid DOCH 2007-2010, Dance New Amsterdam i New York 2011-2012 och har sedan dess arbetat som frilansande dansare med bas i Stockholm.
 
Linnéa är en av grundarna av Johanssons pelargoner och dans och har genom danskollektivet både skapat och spelat mycket för barn och unga med fokus på interaktivitet och delaktighet, runt om i Sverige och på internationella festivaler i Europa. 
 
Andra koreografer/kompanier som Linnéa arbetar återkommande med är bl.a. Claire Parsons Co, Zebradans, Elisabeth Raymond och Lotta Gahrton. Hon har spelat och samarbetat i projekt på scener och platser som bl.a Norrlandsoperan, Dansinitiativet, Dansens Hus, Unga Dramaten och Scenkonst Sörmland.
 
Linnéa är medlem i det samiska scenkonstnätverket Sámi Lávdi och har genom det deltagit i performanceprojekt och festivaler i Norge. Hon arbetar också återkommande med Humans & Soil och koreografen Marit Shirin Carolasdotter som skapar scenkonst ur ett urfolks perspektiv. Under 2022 startade hon samarbetet Mojhtesh Gurredh, ett dansprojekt om syjuntor som medverkade i Samiska veckan på Norrlandsoperan hösten 2022. Under 2023 drev Linnéa vidare projektet på egen hand som hade premiär i september. I det egna koreografiska utforskandet intresserar sig Linnéa för relationen mellan människa och plats, arv och identitet. 
 
Under hösten 2023 medverkar Linnéa i Riksteaterns dansproduktion Jarkelidh av koreografen Marit Shirin Carolasdotter.
 

Galleri