Dansalliansen

Sofia Sangregorio

Sofia Sangregorio
Foto: Carl Thorborg
Sofia Sangregorio är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan 2010-2016.
 
År 2015 praktiserade hon hos kompaniet Norrdans och spenderade därefter 2 år med ungdomskompaniet Ballet Junior de Genève i Schweiz. 
 
I Genève framträdde hon i verk av bland annat Sharon Eyal, Hofesh Shechter, Alexander Ekman, Barak Marshall, Emanuel Gat, Jan Martens, Olivier Dubois, Wayne McGregor, Cindy Van Acker och Pierre Pontivianne utöver att engagera sig i olika gränsöverskridande projekt i form av film och konstinstallationer.
 
Sofia har främst frilansat i Sverige men även internationellt och hon rör sig mellan den fria scenkonsten och olika dans- och teaterinstitutioner.
 
I Sverige har hon haft regelbundna samarbeten med koreografer som Örjan Andersson, Virpi Pahkinen och Lisa Janbell. Även Art of Spectra, Lee Brummer, Confidencen, Grebnellaw, Sanna Söderholm, Adele Essle Zeiss samt olika ungdomsproduktioner med Christina Tingskog och Helena Davidsson Nordelius. Internationellt har hon arbetat med kompaniet Particles i Roosendal, Nederländerna, William Hunt och Fundament Foundation, Tilburg, Nederländerna.
 
Sofia har erfarenhet som skådespelare och har medverkat i pjäserna Exit Parkour i regi av Örjan Andersson samt Maktens diskreta Charm i regi av Ahmed El-Attar på Dramaten. 
År 2020 ledde Sofia ett ideellt performance-projekt vid namn ”I Brush My Teeth in Space and Time” i samarbete med den italienska teatergruppen Teater Pi i Stockholm. Utöver detta har Sofia medverkat i produktioner för SVT, Dansens hus, Stadsteatern, Aspekt och Accelerator. 
 
Just nu är Sofia engagerad vid Folkteatern i Göteborg i August Strindbergs Ett drömspel i regi och koreografi av Örjan Andersson. 

 Anställd enligt särskilda kriterier 

Galleri