Dansalliansen

Noah Hellwig

Noah Hellwig
Foto: Carl Thorborg
Noah Hellwig är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan, 2009. Han har en BA in Dance and Performance från Central School of Ballet i London, 2010 samt en MA i Koreografi från Stockholms Konstnärliga Högskola / DOCH, 2016.  Noah har sedan 2009 frilansat som dansare i en rad olika stilar.

Under åren 2010-2013 arbetade han och turnerade med Irländska National Baletten.

Noah har sedan 2011 återkommande arbetat med barockdans med Nordic Baroque Dancers där han både har dansat och även börjat koreografera. Han har turnerat i Svergie, Danmark, Finland och Norge med olika konserter mixade med barockdans. Han har dansat för Marie-Geneviève Massé och det franska barockdanskompaniet Compagnie de Danse l'Eventail vid Opera de Comique och Opera de Versaille. Han har även medverkat i Armide en baroque opera regiserad/koreograferad av Deda Christina Colonna i Österrike och Tyskland.

Han har sedan starten 2013 varit en aktiv medlem i Weld Company och utforskat formatet av vad ett danskompani är idag. Där har han arbetat med med koreografer som bl.a. Yvonne Rainer, Litó Walkey, Efva Lilja, Michael Klïen, Rebecka Stillman, Anna Koch m.fl.

Han har sedan 2016 samarbetat med koreografen och forskaren Dalija Acin Thelander och har dansat i ett flertal av hennes immersiva installations-dansföreställningar för bäbisar, små barn med eller utan mental funktions variation. Han har bl.a. medverkat i Myriarder av världar som skapades tillsammans med Unga På Operan vid Kungliga Operan, samt verket The Garden of Spirited Minds som turnerat runt i Europa och Asien. Han är en del av Dalijas kommande forskningsprojekt Mot sinnliga ekologier, Alternativa sätt att tänka kring funktionsnormen inom rörelse, dans och koreografi. Samt kommer kunna synas i Unga På Operans nya produktion I hjärtat av allt.  

Noah har även arbetat med danskompanier och teatrar som Pasodos Dance Company, Nomo Daco, Folkoperan, Theater Lüneburg, Folke Dansteater och  Confidencen Ulriksdals Slottsteater. Han har arbetat med koreografer som Sebastian Lingserius, Elinor Ljungkvist, Katja Sejtajoki, Disa Krosness, Nefeli Ikonomou, Anne Juren och Paz Rojo.  Noah erhöll 2016 en Master i Koreografi från SKH och har skapat egna verk i olika format och stilar som turnerat i Sverige och Europa.

 

Galleri