Dansalliansen

Björn Vårsjö

Björn Vårsjö
Björn Vårsjö tog sin Bachelor i modern dans vid University of Arts i London 2007.
 
Efter sin examen var han anställd i Unga Danskompaniet under ledning av Marie Brolin-Tani och där dansade han i verk av koreografer som Mats Ek, Tim Rushton, Pontus Lidberg, Didy Veldmann och Virpi Pahkinen.
 
Mellan 2010 och 2014 var Björn anställd på Dansk Dansteater under ledning av Tim Rushton och dansade på scener som Kennedy Center i Washington, The Joyce i New York, och National Theatre of China i Beijing i verk av André Mesquita, Örjan Andersson, Itzik Gallili, Tina Tarpgaard, Kim Brandstrup och Wang YuanYuan. Han har arbetat på Norrdans och uppträtt i koreografier av Fernando Melo, Roy Assaf och Lenka Vagnerova.
 
Björn har medverkat i föreställningen The Picture of Dorian Gray på Jyske opera, Örjan Anderssons Carmen Moves på Folkoperan och har uppträtt på Salzburger Festspiele i Reinhard Von Der Thannens Faust. Han har dansat på Kungliga Operan i Christina Tingskogs föreställning #Jag och i Nicola Raabs A floweing Tree på Göteborgsoperan.

2016 studerade han vid Lee Strasberg Institute for Theatre and Film i New York därefter på Stockholms Dramatiska Högskola där han gick den kompletterande teaterutbildningen för yrkesverksamma scenkonstnärer. Efter det har Björn arbetat i teaterproduktioner så som Falk Richters SAFE på Dramaten och Osynliga Teaterns performance Nattövningar.

Björn har varit engagerad vid Riksteatern där han medverkade i produktionen XOXO skapad av koreografen Sebastian Matthias.  Han har även  arbetat med koreografen Andreas Constantinou,  Himherandit productions i Danmark och haft ett längre engagemang vid Kulturhuset Stadsteater där han har medverkat i uppsättningen Kulla Gulla.

Galleri