Dansalliansen

Ninos Josef

Ninos Josef
Foto: Carl Thorborg
Ninos Josef född 1989 är uppvuxen i Norrköping och utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Han har varit praktikant hos Cullbergbaletten och ingått i NUDANS, GöteborgsOperans projektbaserade ungdomskompani. 
 
Efter avslutad utbildning har han varit verksam internationellt vid flertalet danskompanier och operahus som Dansgroep Amsterdam, Introdans, Dansk Danseteater och Bern Ballet samt dansat i flertalet projekt med Alexander Ekman. Han har under sin karriär arbetat med och dansat i verk av koreografer som Jiří Kylián, Nacho Duato, Hans van Manen, Club Guy&Roni, Johan Inger, Itzik Galili, Joseph Sturdy och Regina van Berkel.
 
Sedan 2016 har Ninos återvänt till Stockholm där han bland annat arbetat med Örjan Andersson, Arsen Mehrabyan och Paloma Madrid samt varit engagerad vid Kungliga Baletten. 2017 debuterade han som koreograf med det egna solot LILHJA.
 
Han har även erfarenhet som skådespelare och medverkade i pjäsen SAFE i regi av Falk Richter på Dramaten, spelade huvudrollen i Tannhauser av Christof Loy på Dutch National Opera & Ballet i Amsterdam samt medverkat i reklam och musikvideos. 
 
Ninos har vid sidan av sin karriär som dansare även erhållit en BFA Honors Degree of Fine Arts samt en MA Degree i Mellanöstern studier med inriktning på Kulturutveckling. Han är en återkommande pedagog samt föreläsare i mellanöstern och har givit master classes runt om i världen. Under 2018-2022 var Ninos förordnad av regeringen som ledamot i Konstnärsnämndens styrelse för sin sakkunnighet inom danskonsten.
 
 Under den senaste perioden har Ninos arbetat med Helena Franzén, Maria Naidu och Sebastian Lingserius. 

Galleri