Dansalliansen

Andrea Svensson

Andrea Svensson
Foto: Carl Thorborg
Andrea Svensson utbildade sig vid Balettakademien i Stockholm och har sedan 1992 arbetat som frilansande dansare. Hon har från början blandat genres och arbetat med bland annat musikal på China Teatern och GöteborgsOperan, show- och jazzdansproduktioner med Roine Söderlundh, Hans Marklund och MJD, samt moderna nutida koreografer och kompanier. Hon har arbetat med TV, film, videoproduktioner, teater, cirkus, opera, barnproduktioner och performance.

Hon har medverkat i en rad produktioner för bebisar, barn och unga, ofta på Zebradans men också på turné i Sverige och internationellt med tex Minna Krook, Carl Olof Berg, Anna Vnuk samt Dalija Acin Thelander.

Sedan 2015 har Andrea arbetat med Weld Company där hon bland annat arbetat med Yvonne Rainer i Again? What now? som visats på Weld och Malmö konsthall, samt Tribute av Frédéric Gies som har spelats på DANS.HALL, Hallen i Farsta, på Dansehallerne, Köpenhamn och Staatsballett Berlin, Tischlerei. Under sommaren 2021 spelades den på festivalen Moving in November, Helsingfors samt under ImPulsTanz i Wien. Samarbetet med Frédéric Gies fortsatte efter Tribute och hon har medverkat i fler produktioner, senast Warriors: Chiron in Aries, Recital #1.

Hon har medverkat i olika former av Pontus Petterssons Bodies of Water och med Dalija Acin Thelander har hon dansat  i Myriader av världar, producerad av Kungliga Operan, under International Arts Carneval 2019, Hong Kong och ASSITEJ Artistic Gathering i Kristiansand Sand-festival och är en del av det pågående arbete med dAzzleMAZE som är en del av Dalijas utforskande arbete. Den har spelats i en version på Hallen i Farsta och fortsätter under residens på BORA BORA, Danmark.

Bland andra nutida koreografer och konstnärer Andrea har arbetat med under senare tid kan nämnas Malin Arnell och Mar Fjell i projekt IEOC. Hon medverkade i aktiveringen av Jacqueline Hoàng Nguyễns utställning Untitled(Entitled) på Bonniers konsthall. Med Anna Pehrsson har hon dansat i  Pressure Fields på Riksteaterns dansresidens med spelningar på Weld.

Galleri