Dansalliansen

Jonas Örknér

Jonas Örknér
Foto: Carl Thorborg


Jonas Örknér är utbildad under åren 2001-2003 vid Balettakademien i Stockholm.

Han har arbetat som frilansdansare sedan 2003 med kompanier och teatrar som Carte Blanche i Norge, Regionteater Väst, Dansstationens Turnékompani och Månteatern i Lund. Sedan 2010 har Jonas varit återkommande medlem i Tina Tarpgaards Recoil Performance Group i Köpenhamn.

Övriga koreografer han har arbetat med eller dansat verk av är bl.a. Hofesh Shechter, Marcos Morau, Charlotta Öfverholm, Kristin Hjort Inao & Yoshifumi Inao, Kari Hoaas, Dorte Olesen och Camilla Ekelöf.

Under åren 2007-2009 drev han tillsammans med dansaren Gunilla Jansson, danskompaniet FUSE vid Smålands Musik & Teater.

2013 deltog Jonas som en av två svenska koreografer i ett samarbetsprojekt med det sydafrikanska kompaniet Moving into dance mophatong. Han driver även tillsammans med folkmusikern och kompositören Filip Runesson en grupp av musiker och dansare som heter Tortuga Bianca.

Jonas har arbetat med Tina Tarpgaards Recoil Performance Group i Danmark,  gästdansat vid Norrdans i Härnösand samt varit anställd vid Dansstationens turnékompani där han har medverkat i verket Matta matta  skapat av 100 Hands.

Han har återkommande arbetat med Memory Wax och koreografen Miguel Azcue och medverkat i bland annat produktionerna Inside out och Playground.