Maria Pilar Abaurrera

Maria Pilar är utbildad dansare inom klassisk balett och modern dans vid Escuela Oficial de Navarra i Spanien där hon utexaminerades 2001.

Under åren 2002–2005 ingick hon i Institut del Teatres ungdomskompani IT Dansa i Barcelona där hon bland annat dansade i verk av koreografer som Nacho Duato, Jiří Kylián, Stijn Celis och Wim Vandekeybus.

Under åren 2005–2009 var hon engagerad vid danskompanier som Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken, Centro Coreografico de Galicia och Aracaladanza i Spanien. Hon medverkade även i flera dansfilmer skapade av Iker Gomez i samarbete med Mercat de les Flors. Under Luxemburgs år som Kulturhuvudstad arbetade hon 2007 med koreografen Ignacio Martinez och Sky-tools productions som en del av ett dansresidens.

Hon har även arbetat med danskompanier som Dansk Danseteater, Landerer & Company, Saarländisches Staatstheaters Balettkompani och Norrdans. Hon har arbetat med koreografer som Felix Landerer, Mats Ek, Jo Strömgren, Martin Forsberg, Gustavo Ramirez och Linda Kapetanea.

Under den senaste perioden har Maria varit engagerad vid Skånes Dansteater.